Câminin İçinden Geçmek (202. Hadis-i Şerif Dersi)

Câminin İçinden Geçmek

Ebû Mûsâ el-Eş’arî (r.a) Nebiyy-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz’in şöyle buyurduklarını nakleder:

“Her kim mescidlerimizin veya çarşılarımızın birinden, (yanında) ok varken geçecek olursa eliyle temrenlerinden tutsun ki, bir Müslümanı yaralamasın!” (Buhârî, Salât, 67; Müslim, Birr, 124)

Şerh:

Temren, ok, kargı gibi âletlerin ucundaki sivri demire denir.

Bu rivâyetten, câminin içinden geçip gitmenin câiz olduğu anlaşılıyor. Bu hüküm Nisâ Sûresi’nin 43. âyet-i kerimesinden de çıkarılıyor.

Rasûlullah Efendimiz (s.a.v), câmi, çarşı gibi insanların toplu bulunduğu yerlerde, insanlara zarar verebilecek silâhlarla tedbirsiz ve usulsüz dolaşmanın kötülüğünü bu hadîs-i şerîfleriyle bizlere pek güzel öğ­retmişlerdir.

Allah Rasûlü (s.a.v) şu îkâzlarda bulunmuşlardır:

“Sizden biri, silâh ile din kardeşine işâret etmesin! Çünkü o bilmez, belki şeytan silâhı elinden boşandırır da, bu sebeple Cehennem çukurlarından birine yuvarlanır gider.” (Buhârî, Fiten, 7; Müslim, Birr, 126)

“Bir kişi kardeşine demirle işâret ederse, onu elinden bırakıncaya kadar melekler kendisine lânet eder. Ana-baba bir kardeşi bile olsa!” (Müslim, Birr, 125; Tirmizî, Fiten, 4)

Câbir (r.a) şöyle buyurur:

“Rasûlullah Efendimiz (s.a.v), kınından çıkmış kılıcı elden ele vermeyi yasakladı.” (Ebû Dâvûd, Cihâd, 66/2588; Tirmizî, Fiten, 5; Ahmed, III, 300)

Bu hadîs-i şerîfler, bir müslümanın değerinin ve hürmetinin (saygınlığının) ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Şakayla bile olsa müslümanı korkutacak, ona eziyet verecek şeyleri şiddetle yasaklıyor.

Herhangi bir düşman tehlikesi yokken bayramlarda, çarşılarda ve insanların kalabalık olduğu yerlerde silâh taşımak doğru değildir. Silâhı yanında olanların da, kimseye zarar vermemek için lüzumlu tedbirleri almaları şarttır.

%d bloggers like this: