İmam, Soluna Duran Kişiyi Sağına Geçirirse Namazları Bozulmaz (298. Hadis-i Şerif Dersi)

İbn-i Abbâs (r.a) şöyle anlatır:

“Ben bir gece teyzem Meymûne (r.a)’nın yanında kaldım. Nebiyy-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) o gece Hz. Meymûne’nin ya­nında bulunuyorlardı. Allah Rasûlü (s.a.v) abdest aldılar. Sonra kalkıp namaza durdular. Ben de sol taraflarında namaza durdum. Beni tutup sağ taraflarına geçirdiler. On üç rekât namaz kıldılar. Sonra (uyku­ya mahsus) teneffüsleri duyulacak kadar uyudular. Zaten uyuyunca sesli­ce teneffüs etmek âdetleri idi. Sonra müezzin kendilerini çağırmaya geldi. Bunun üzerine çıkıp namaz kıldırdılar ve tekrar abdest almadılar.” (Buhârî, Ezân, 58)

Şerh:

İbn-i Abbâs (r.a) çocukluk haliyle yalnız başına imama uyduğu zaman ne tarafta durulacağını bilemeyerek Nebiyy-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz’in sol taraflarına geçmişti. Allah Rasûlü (s.a.v) onu sağ taraflarına geçirdiler ve namaza devam ettiler. Bu durum, namazlarının bozulmadığının de­lilidir.

Cemaat tek kişi olursa imamın sağ tarafında ve hizasında durması lâzımdır. İmam Muhammed, ayaklarının parmak­larını imamın ökçesinin yanına koyarak hafif geri durması gerektiğini söylemiştir.

Uzanıp uyuduktan sonra abdest almadan namaz kılabilmek, Nebiyy-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz’in husûsiyetlerindendir. Nebîlerin gözleri uyusa da kalpleri uyumaz.

İmâmın imamlığa niyet etmesinin şart olup olmadığında farklı görüşler vardır. Ebû Hanîfe (r.a): “İmâmın imamete niyet etmesi erkekler hakkında şart değil, kadınlar hakkında şarttır. Çünkü ka­dının imâmın yanında durması ile imâmın namazının bozulması ihtimâli var­dır” demiştir. (Aynî, Kastallânî)

%d bloggers like this: