İftitah Tekbirinden Sonra Ne Okunur (308. Hadis-i Şerif Dersi)

Enes (r.a) şöyle demiştir:

“Nebiyy-i Ekrem Efendimiz (s.a.v), Ebû Bekir ve Ömer (r.a) namaza hep «el-Hamdü li’llâhi Rabbi’l-âlemîn» ile başlarlardı.” (Buhârî, Ezân, 89)

Şerh:

Cehrî namazlarda imâmın Besmele’yi açıktan okuyup okumaması, âlim­ler arasında ihtilaflı bir meseledir. Bu rivayete göre imam besmeleyi gizli çekmeli, ardından Fâtiha’yı açıktan okumaya başlamalıdır.

***

Ebû Hüreyre (r.a) şöyle demiştir:

Rasûlullah Efendimiz (s.a.v) (namaz başlangıçlarında iftitah) tekbîri ile kıraat arasında (azıcık) sükût buyururdu. Dedim ki:

“–Yâ Rasûlallah, anam, babam sana kurbân olsun, tekbîr ile kıraat arasındaki şu sükûtunuz esnasında ne diyorsunuz?”

Allah Rasûlü (s.a.v) şöyle buyurdular:

اَللّٰهُمَّ بَاعِدْ بَيْنِي وَبَيْنَ خَطَايَايَ كَمَا بَاعَدْتَ بَيْنَ المَشْرِقِ وَالمَغْرِبِ، اللَّهُمَّ نَقِّنِي مِنَ الخَطَايَا كَمَا يُنَقَّى الثَّوْبُ الْأَبْيَضُ مِنَ الدَّنَسِ، اَللّٰهُمَّ اغْسِلْ خَطَايَايَ بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالبَرَدِ

“«Allah’ım! Benimle günahlarımın arasını, doğu ile batının arasını açtığın gibi aç! Allah’ım! Beyaz kumaşın kirden, pastan temizlendiği gibi, beni günahlardan temizle! Allah’ım! Geçmiş günahlarımı da su ile, kar ile, dolu ile tertemiz yıka!» derim.” (Buhârî, Ezân, 89)

Şerh:

Farz olsun, nafile olsun, namaza giriş tekbîri ile Fâtiha arasında bir iftitâh dua­sı okunmasının meşrûiyeti bu hadîs ve benzeri diğer hadîslerle sabit olur. Pek çok rivayetlerden bilindiği üzere Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz çeşitli iftitâh duaları yapmıştır. Bunlardan biri de Sübhâneke duasıdır.

Bugün, kar ve dolu sularının kirleri daha fazla çıkardığı söylenmektedir.

%d bloggers like this: