Safın Gerisinde Rükûya Varmak (324. Hadis-i Şerif Dersi)

Ebû Bekre (Nüfey b. Hâris (r.a) bir defasında koşa koşa) Nebiyy-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz’in (Mescid-i Şerîf’ine) varmıştı. Rasûlullah (s.a.v) o esnada rükûda idiler. O da safa kadar gidip içine girmeden hemen olduğu yerde rükûya varıverdi. Sonra bu keyfiyeti Nebiyy-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz’e haber verdi. Allah Rasûlü (s.a.v) de:

“–Allah senin (ibadetlere ve hayra olan) hırsını arttırsın. Lâkin bir daha böyle yapma!” buyurdular. (Buhârî, Ezân, 114)

Şerh:

Burada bir daha yapılmaması emredilen şeyin ne olduğu hususunda ihtilaf edilmiştir: İmâm Şafiî’nin tefsîrine göre bu ifade, “safın gerisinde bir daha yalnızca rükûya varma” demek­tir. Bazıları “namaza koşa koşa, nefes nefese gelme”, diğer bazıla­rı da “cemaate vaktinde yetiş, bir daha bu kadar geç kalma” manasını anlamışlardır.

“Bir daha yapma” nehyi, bu sayılan şeylerin hangisiyle alâkalı olursa olsun, Ebû Bekre’ye namazı yeniden kılması emredilmemiştir. Cum­hura göre, bu fiiller namazı bozucu şeyler olmayıp, sakınılması gereken mekruhlar­dır.

Saf gerisinde tek başına imama uyan kimsenin namazına gelince, Ebû Bekre’nin bu rivayetteki fiiline kıyâsen böyle bir namazın sahih olduğu söylenmiştir. Ancak âlimler böyle yapan kimsenin günahkâr olacağını söylemişlerdir.

%d bloggers like this: