Selâmdan Sonra İmam Cemaate Döner (347. Hadis-i Şerif Dersi)

Semüre bin Cündeb (r.a) şöyle demiştir:

Rasûlullah (s.a.v) bir namaz kıldırdıklarında (selam verdikten sonra mübarek) yüzlerini bize doğru döndürürlerdi.” (Buhârî, Ezân, 156)

Şerh:

Bazı âlimler: “İmamın, cemaate arkasını dönmesi, imam­lık hakkı sebebiyledir. Namaz bitince bu sebep ortadan kalkacağından, mü’minlere karşı büyüklenmiş olmamak için onlara yönel­mesi gerekir” demişlerdir. Bazılarına göre de bu hareket, yeni gelen kimselerin namazın bittiğini anlamaları için müstehap kılınmıştır.

Hanefilere göre, imam namazdan sonra zikrullah gibi bir sebeple bir müddet yerinde oturacaksa yüzünü cemaate dönmelidir. Şâfiîler ise, sağ tarafını cemaate, sol tarafını da mihraba dönmesi gerektiğini söylemişlerdir. (Ahmed Naîm Efendi, Tecrîd-i Sarîh Tercemesi, II, 916)

{{{

Zeyd ibn-i Hâlid el-Cühenî (r.a) şöyle anlatır:

“Rasûlullah (s.a.v) Hudeybiye’de geceleyin yağan yağmurdan sonra bize sabah namazını kıldırdılar. Namazdan çıkınca (mübarek) yüzlerini cemaate döndürüp:

«–Rabbiniz (azze ve celle) ne buyurdu biliyor musunuz?» diye sordular. Sahabe:

«–Allah ve Rasûlü daha iyi bilir» dediler.

Rasûlullah (s.a.v) şöyle devam ettiler:

«–Allah Teâlâ şöyle buyurdu: Kullarımdan kimi bana iman ederek, kimi de beni inkâr ederek sabaha çıktı. “Allah’ın fazl u rahmeti ile üzerimize yağmur yağdı” diyenler, bana iman etmiş, yıldızın (ilahlığını) inkâr etmişlerdir. “Falan ve falan yıldızın batıp doğması ile üzerimize yağmur yağdı” diyenler ise beni inkâr etmiş, yıldıza iman etmişlerdir».” (Buhârî, Ezân, 156)

Şerh:

Yağmur ve saireyi tabiat hâdiselerine bağlayanlar ya şirke düşüyor veya gaflete dalarak nankörük yapıyorlardır. En hafifini düşünsek bile çirkin bir hata işliyorlardır. Zira sözleri hem dine aykırıdır, hem de kâfirlerin söyledikleri bir söze benzemektedir.

%d bloggers like this: