b) Süre-i Hamd (Fatiha) tercümesî:

“1. Gömeklik istiyorum, cemi işlerimde. Cemi işlerimde Allah’ın adıyla ki Mehribandır. Rahmandır, dünyada ruzî ve cemi halka lazım olan nimetleri vermek sebebiyle. Rahimdir, ahirette bazı mahlukata, onları Behişt’e da­hil eylemek sebebiyle.

2. Her nevi şükr ü sena «Cemi zahiri ve batınî nimetler mukabilinde ki cemi» hamd ve şü­kür eylemekten amele gelüp ve bundan son­ra amele geçecek hamusi Allah içündür ki cemi mahlukata terbiyet verendir. Ol yokdan halkedüp sonra bizi besleyüp dünyada ruzi verüp ve her halde işlerinde ıslah ver­mekle.

       3. Mehribandur ve ahirette Behişti vermekle Rahimdür.

4. Kıyamet gününün padişahidur.

5. Perverdegar ancak sana ibadet iderik, ancak senden gömek isteyirik. Sana itaat itmeğe ve ha keza düşmanların şerrini defetmeğe.

6. Bizi hidayet eyle düz yola. O yolu bize gös­ter ki onuyla gidüp senin tarafına ve razılığına yetişek.

7. O kimselerin yoluna kim onlara nimet verüpsün. Onlardan razı ve hoşnut olmak ve Behişt’e yer vermek ile. Ne in ki o yola ki uniyle gidenlere açıklanupsun, ve ne in ki hak yoldan çıkmışların yoluna.’’