2. مشروبات و مواد مخدر

مشروبات الکلی و مواد مخدر ماده ای هستند که با فطرت انسان کاملا مخالف و ناسارگار هستند. اساس این است که انسان آگاه و بیدار باشد. در وضعیّت به حال خود نبودن و تنبل بودن مقبول نیست. نتیجه ترک کردن هوشیاری در کلّ منحرف شدن است. زمانی که مشروب و مواد مخدر به شکل طبیعی به نظر برسد، گرفتار شدن به انحراف نیز اجتناب ناپذیر است.

مشروبات الکلی هم برای فرد وهم برای جامعه مسبب فساد بزرگ است. مشروب خوردن به قوای مغز آسیب می رساند. در حالی که تمام مصلحت های این دنیا و آخرت بوسیله عقل صورت می گیرد. وقتی که عقل از سر می رود، خطا های غیر قابل تصوّر به مغز خطور می کند. همانگونه که اگر داخل الکل جرقّه ای افتد زود آتش می گیرد، عقل و قلب معتاد به الکل هم به همان راحتی دچار آتش بدی و ناپسندی می گردد.

مشروب، قمار، بازی های شانس و مانند اینها چیزهایی هستند که انسان را از لحاظ مادی و معنوی مست و سرخوش می کنند و اینها در دست شیطان که دشمن ابدی انسان است سلاحی تأثیرگذار می باشد. انسان تا زمانی که از این ها دوری نکند، ممکن نیست به خوشبختی دست پیدا کند. شیطان از طریق مشروب و قمار بین انسان ها دشمنی و نفرت راه می اندازد و آنها را به جان هم می اندازد. انسان ها را از یاد خدا بودن، نماز و عبادت ها دور می کند و او را به فقیر آخرت تبدیل می کند. کسی که در قمار می بازد به امید دوباره به دست آوردن باز هم به حرص قمار بازی کردن گرفتار می شود و در نتیجه بسیاری از ناآرامی های فردی و اجتماعی بروز می کند. با فال گرفتن، از عالم غیب که جز خدا کسی نمی تواند خبر دهد، خبر می دهند و انسان ضعیف فریب می خورد و عقل که از نعمت های ارزشمند می باشد از کاربرد خارج می شود. خلاصه این عادت های بد هم این دنیا و هم آخرت انسان ها را به نابودی سوق می دهد. در نتیجه، راه نجات یافتن ازپریشانی در هر دو جهان، ترک کردن  گناهانی است که خداوند ممنوع کرده است. (مائده،90-91)

پروفسور روسی راچینسکی، این سخنان عبرت آموز را می گوید:

« شیطان در داخل شیشه الکل منتظر می ماند و هر چیزی که در دست الکلی ها موجود باشد همه را می گیرد. حتّی آخرین پیراهنی که در تنشان است و آخرین لقمه کودکانی که در آغوش خود گرفته اند را نیز  می گیرد. به غیر از این شیطان داخل شیشه، از انسان ها و خانواده هایی که برای خودش برده قرار داده است، سلامتی، ناموس، وجدان، شادی و سرور، آرامش و سعادت را نیز می گیرد.

همان طوری که احساس و عزم کار کردن را در انسانها از بین می برد، آنها از هرگونه کسب درآمد نیز محروم نگه می دارد. یک بار بیاندیشید که برای تولید مشروبات الکلی چه مقدار از کار انسانها در جای بیهوده ضایع می شود. برای حاضر کردن این همه مشروبات متنوع مقدار مواد خوراکی، نوشیدنی و نیروی انسانی که در جای بیهوده مصرف می شود را به دقت محاسبه کنید. اگر میلیون ها کیلو نان، آلو، انجیر و انگور که به سبب گرفتار شدن بی پروای انسان ها در باتلاق الکل به هدر رفته اند جمع می شد، هیچ وقت در جهان گرسنگی یا کمبود مواد غذایی به وجود نمی آمد. انسان ها را کنار بگذاریم، حتّی برای خوردن حیوانات به اندازه کافی و متنوع تغذیه موجود بود.

مقدار بودجه شیطان داخل شیشه معلوم نیست. فریب خوردگان شیطان، مالیّات مشروباتی که مورد استفاده قرار می دهند را به موقع پرداخت می کنند. لکن همان انسان ها نمی خواهند قرض های خود را به انسان های دیگر بپردازند. شیطان خواسته های خود را هر زمان بدون کم و کاست دریافت می کند. اگر این انسان ها برای خرج کردن، پول نداشته باشند یا دزدی می کنند یا انسانهای دیگر را می کشند و یا ناموس خانواده خود و شرفشان را می فروشند، هر کاری می کنند تا حتما مالیات شیطان را به موقع پرداخت کنند.

به خاطر الکل هزاران انسان ارزشمند و نخبه زندگی شان را از دست دادند. این انسان ها همیشه ارزش هایی که به دست آورده اند را به راحتی از دست داده اند. مشروبات الکلی سلامتی میلیون ها انسان را به خطر انداخته است. همان طوری که نمی توان بر روی زمین باتلاق ساختمان بزرگی بنا کرد، در میان ملّتی که الکلی و عیّاش هستند نمی توان نظم پایدار را تأمین کرد، ممکن نیست که بتوان زندگی با آرامش و حضور را تأسیس کرد. به این سبب با فعّالیتهای اصلاحی در ابتدا باید تمام این ملّتها را از این وضع اسف بار آگاه و بیدار کنند.»[1]

طبق تحقیقات و گزارش آمار سازمان بهداشت جهانی که 30 کشور داخل این تحقیق جا داده شده اند، 85% جنایت ها( 60-70% اینها شامل خانواده می شود)، 50% تجاوزات، 50% حادثه های خشونت بار، 70% کسانی که همسر آزاری می کنند، 60% کسانی که سر کار نمی روند و 40-50% حادثه ها و بیماران ذهنی از عوارض الکل ناشی می شود.90% کودکانی که از افراد الکلی متولد می شوند، از لحاظ ذهنی مشکل دارند. زنی که به الکل وابسته است،35% احتمال دارد که کودک متولد شده او ناقص به دنیا بیاید. چون که الکل سبب رشد نکردن جنین در رحم شده و از پیشرفت بعد از تولد جلوگیری می کند، ودر کودک باعث بوجود آمدن عقب ماندگی ذهنی، کوتاهی قد و نارسایی رفتاری می شود. فرزندان کسانی که مبتلا به الکل هستند، به خاطر این که دائما در یک جو خانوادگی پر کشمکش و خشونت آور زندگی می کنند، خطر فروپاشی احساسی و نارسایی رفتاری در این کودکان بسیار بالا است. در نتیجه بیشتر این کودکان در مدرسه و زندگی عادی ناموفق می شوند.[2]

به گزارش آمار رسمی حکومت انگلیس، در نتیجه مصرف الکل که منجر به درگیری، جراحتهای شدید، هزینه های بیمارستان و سایر موارد می شود، ضرری که به اقتصاد انگلیس وارد می گردد سالانه در حدود 20میلیارد استرلین (30 میلیارد دلار) می باشد.[3]

رسول الله (ص) چنین فرموده اند:

« هرگز مشروب الکلی نخور، چون که کلید همه شرّها و بدبختی ها می باشد.» (ابن ماجة،اشربه،1)

« اگر بیشتر مصرف کردن چیزی مستی می آورد، کمترش نیز حرام است.» (ابو داود، اشربه،5/3681؛ ترمذی،اشربه، 3/1865)

از این روی نباید فریب کسانی را خورد که می گویند « تا جایی که مستی نیاورد می توان خورد، اتفاقی نمی افتد». مقیاس کاملا آشکار است چیزی که زیادش مست می کند، کمش نیز حرام است. اسلام با بستن تمام راه هایی که به گناه ختم می شود، می خواهد به نحو احسن از بدی ها جلو گیری کند. به راه حل های تئوریک که با واقعیّت زندگی مطابقت ندارد، اعتنایی ندارد. اسلام ممنوعیّتها را به خاطر بازدارنده بودن، با حکمت وضع می کند و کسانی که این ها را زیر پا می گذارند، مورد مجازات قرار می دهد.

این وضعیّت نشان دهنده اهمیّتی است که دینمان نسبت به انسان قائل است ونشان دهنده این است که او را با شفقّت و مرحمت بی نهایت در آغوش می گیرد.



. گریگوری پتروف، معلّم ایده آل، استانبول 2005،ص.48-52.[1]

.  موسی طوسون، «مشروب»، دایرة المعرف دیانت اسلام،463،21.[2]

[3] The Guardian، Saturday March 27 2004، “Sobering thoughts about a claim”، Sean COUGHAN.

 

%d bloggers like this: