Cemaatle Namazın Fazileti

Cemaatle Namazın Fazileti

١ -عن عبد الله بن عمر: أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: صَلاَةُ الْجَمَاعَةِ تَفْضُلُ صَلاَةَ الْفَذِّ بِسَبْعٍ وَعِشْرِينَ دَرَجَةً.

1. İbn-i Ömer -radıyallâhu anhümâ-’dan rivayet edildiğine göre, Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

“Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir.” (Buhârî, Ezân, 30; Müslim, Mesâcid 249)

 

 ٢ -عن أبى هريرة قال: سَمِعْتُ رسول الله صَلَى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يقول: تَفْضُلُ صَلاَةُ الْجَمِيعِ صَلاَةَ أَحَدِكُمْ وَحْدَهُ بِخَمْسٍ وَعِشْرِينَ جُزْءًا وَتَجْتَمِعُ مَلاَئِكَةُ اللَّيْلِ وَمَلاَئِكَةُ النَّهَارِ فِي صَلاَةِ الْفَجْرِ. ثُمَّ يَقُولُ أَبُو هُرَيْرَةَ: فَاقْرَؤُوا إِنْ شِئْتُمْ: {إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ كَانَ مَشْهُودًا}.

2. Ebû Hüreyre -radıyallâhu anh- Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem-’in şöyle buyurduğunu işitmiştir:

“Cemaatle kılınan namazın sevabı, sizden birinin yalnız başına kıldığı namazın sevâbından yirmi beş kat daha fazladır. Gece vazifeli olan meleklerle gündüz vazîfeli olan melekler sabah namazında bir araya gelirler.”

Ebû Hüreyre demiştir ki:

“İsterseniz «Zirâ sabah namazı hakîkaten meşhûddur (Allâh ile gece ve gündüz insanın amellerini kaydeden melekler tarafından gözlenmektedir)(el-İsrâ, 78) âyetini okuyunuz.” (Buhârî, Ezân, 31)

 

۳- عن أبي سعيد الخدري، قال: قال رسول الله صَلَى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلصَّلاَةُ فِي جَمَاعَةٍ تَعْدِلُ خَمْساً وَعِشْرِينَ صَلاَةً فَإِذَا صَلاَّهَا فِي فَلاَةٍ فَأَتَمَّ رُكُوعَهَا وَسُجُودَهَا بَلَغَتْ خَمْسِينَ صَلاَةً.

3. Ebû Saîd el-Hudrî’den rivayet edildiğine göre Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

“Cemaatle kılınan namaz, yalnız başına kılınan yirmi beş namaza muâdil olur. Bir kimse onu çölde (cemaatle) kılar ve rükûsunu, secdesini tam yaparsa, bu elli namaz sevâbına ulaşır.” (Ebû Dâvûd, Salât, 48/560)

 

٤ -عن أبي أمامة: أن رسول الله صَلَى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قال: مَنْ خَرَجَ مِنْ بَيْتِهِ مُتَطَهِّراً إِلَى صَلاَةٍ مَكْتُوبَةٍ فَأَجْرُهُ كَأَجْرِ الْحَاجِّ الْمُحْرِمِ، وَمَنْ خَرَجَ إِلَى تَسْبِيحِ الضُّحَى لاَ يَنْصِبُهُ إِلاَّ إِيَّاهُ فَأَجْرُهُ كَأَجْرِ الْمُعْتَمِرِ وَصَلاَةٌ عَلَى إِثْرِ صَلاَةٍ لاَ لَغْوٌ بَيْنَهُمَا كِتَابٌ فِي عِلِّيِّينَ.

4. Ebû Ümâme -radıyallâhu anh-’den rivayet edildiğine göre Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

“Kim farz namaz için güzelce abdest alıp temizlenerek evinden çıkarsa onun sevâbı ihramlı olarak hac yapan kimsenin sevâbı gibidir. Kim başka bir gâye ile değil de sırf Duhâ namazı için çıkarsa onun ecri umre yapanın sevâbı gibidir. Aralarında lüzumsuz sözler konuşmaksızın bir namazın arkasından diğerini kılmak, İlliyyîn’e yazılacak derecede fazîletli bir ameldir.” (Ebû Dâvûd, Salât, 48)

İlliyyîn, hafaza meleklerinin dîvânı olup sâlihlerin amellerinin kaydedildiği yerdir.

 

٥- عن أَبي سَعيدٍ قَالَ: جَاءَ رَجُلٌ وَقَدْ صَلَّى رَسُولُ اللهِ صَلَى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ: أَيُّكُمْ يَتَّجِرُ عَلَى هَذَا؟ فَقَامَ رَجُلٌ فَصَلَّى مَعَهُ.

5. Ebû Saîd el-Hudrî -radıyallâhu anh- şöyle demiştir:

“Bir kimse câmiye geldi ancak Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz namazı kılmıştı. Bunun üzerine Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

«–Hanginiz bu kimse sâyesinde kârlı bir ticaret yaparak sevap kazanmak ister?» buyurdu.

Bunun üzerine birisi kalktı ve onunla birlikte namaz kıldı.” (Tirmizî, Salât, 50/220)

Bu sahâbî namazını kıldığı hâlde, yeni gelen kardeşiyle cemaat oluşturarak nâfile namaz kılmış, böylece hem kardeşine cemaatle namaz kılma sevabı kazandırmış hem de kendisi sevap kazanmıştır.

 

٦- عن زيد بن ثابت ان رسول الله  صَلَى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ  قال: عَلَيْكُمْ بِالصَّلاَةِ فِي بُيُوتِكُمْ فَإِنَّ خَيْرَ صَلاَةِ  الْمَرْءِ فِي بَيْتِهِ اِلاَّ الْجَمَاعَةَ.

6. Zeyd bin Sâbit -radıyallâhu anh-’den rivayet edildiğine göre Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

“(Nâfile) namazlarınızı evinizde kılmaya gayret edin! Zîrâ cemaatle kılınan (farz)lar hâricinde kişinin en hayırlı namazı, evinde kıldığıdır.” (Dârimî, Salât, 96)

%d bloggers like this: