Uykusu Çok Gelen Kişinin Yatsıdan Evvel Uyuması
Ümmü’l-Mü’minîn Âişe (r.a) şöyle buyurur:
“Rasûlullah Efendimiz (s.a.v) bir gece Yatsı Namazı’nı geç vakte kadar bırakmışlardı. Nihâyet Ömer (r.a) O’na:
«–Namaz! Kadınlar ve çocuklar uyudular!» diye nidâ etti.
Bunun üzerine Rasûlullâh Efendimiz (s.a.v) çıktılar ve:
«–Şu anda yeryüzü ehlinden sizden başka hiç kimse bu namazı beklemiyor!» buyurdular.
O zamanlar namaz (cemaatle) sadece Medîne-i Münevvere’de kılınırdı. Yatsı’yı da şafağın kaybolmasından gecenin ilk üçtebiri geçtikten sonraya kadar olan vakit içinde kılarlardı.” (Buhârî, Mevâkitu’s-Salât, 24)
*
İbn-i Abbâs (r.a) şöyle buyurur:
“… Nihâyet Rasûlullâh Efendimiz (s.a.v) çıktılar. Mübârek başından su damladığı ve elini başına koyduğu halde (teşrîfleri) hâlâ gözümün önündedir. Teşrîflerini müteâkib buyurdular ki:
“Ümmetime meşakkat vermiş olmasaydım (bu namazı hep) böyle kılmalarını emrederdim.”
İbn-i Cüreyc dedi ki: Ben Atâ’dan, Nebiyy-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz’in kendi elini başına koyması keyfiyyetini, İbn-i Abbâs’ın haber verdiği gibi iyice tesbit ve tarîf etmesini istedim. Atâ (r.a) benim için parmaklarının arasını biraz ayırdıktan sonra parmak uçlarını tepesi üzerine koydu. Sonra bitiştirip o şekilde başının üzerine yürüttü, gezdirdi. Nihayet başparmağı yüz cihetinden kulak yumuşağına değinceye kadar (yukarıdan aşağı) şakağına ve sakalının kenarına doğru indirdi. Bunu böylece (tekrar tekrar yaparken) de ne ağır davranıyor, ne de acele ediyordu. (Buhârî, Mevâkitu’s-Salât, 24)
Şerh:
Bu rivayete göre, Yatsı Namazı’nın faziletli vakti, gecenin ilk üçte biri geçtikten sonraki vakittir.
Normalde Yatsı’dan evvel uyumak yasaklanmıştır ancak uykusu çok bastıran kişilerin namazı kaçırmamak şartıyla uyumaları câizdir.