İkindi Namazı’ndan Sonra Kazâ ve Benzeri Namazları Kılmak (254. Hadis-i Şerif Dersi)

İkindi Namazı’ndan Sonra Kazâ ve Benzeri Namazları Kılmak

Hz. Âişe (r.a) İkin­di’den sonraki iki rekâtı kasdederek şöyle demiştir:

“Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz’in ruhunu kabzeden Allah’a yemîn olsun ki, Efendimiz (s.a.v) o iki rekâtı Allah’a kavuşuncaya kadar terk etmediler. Namaz kılmakta iyice zorlanmadıkça da Yüce Al­lah’a kavuşmadılar. Son günlerinde namazlarının birçoğunu oturarak kılarlardı.

Nebiyy-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) bu iki rekâtı kılarlardı. Lâkin ümmetine ağır gelir korkusuyla bunları Mescid’de kılmazlardı. Üm­metinin mes’ûliyetlerini hafifletmeyi gerektirecek şeyleri (yapmayı pek) severlerdi.” (Buhârî, Mevâkitu’s-Salât, 33)

*

Hz. Âişe (r.a) şöyle demiştir:

“İki namaz vardır ki, Rasûlullâh Efendimiz (s.a.v) onları ne gizlide, ne de açıkta (yâni ne evlerinde, ne de dışarda) terketmezlerdi. (Onlar da) Sabah Namazı’ndan evvel iki, İkindi Namazı’ndan sonra da iki rekât idi.” (Buhârî, Mevâkitu’s-Salât, 33)

Şerh:

İkindi’den sonra nâfilenin kazâ edilmesini câiz görenler bu ve benzeri rivâyetlere istinâd ederler. Câiz görmeyenler ise, bunun Peygamber (s.a.v) Efendimiz’in husûsiyetlerinden olduğunu ileri sürerler.

Bu hadîsler ile, İkindi Namazı’ndan sonra namaz kılmayı nehyeden hadîslerin arası şöyle cem edilir: Nehiy hadîsleri, sebebsiz olan nafileler hakkındadır. Bu son hadîslerdeki namazın sebebi ise, bâb başlığında da geçtiği üzere Öğle Namazı’nın kaçan son sünnetinin kazâ edilmesidir.

%d bloggers like this: